Free background from VintageMadeForYou

lauantai 19. tammikuuta 2013

Mikäs tilanne meriakvaariossa??

No tällä hetkellä ihan ok.... Mutta reilu vuosi sitten - tarkalleen marraskuun puolessa välissä v. 2011 - meillä oli merivesikatastrofi. Koko meriakvaario (joka oli silloin todella iso koralliriutta - vuosia kasvanut ja toiminut) tuhoutui parissa päivässä.
Ensin korallit alkoivat näyttää siltä, että kaikki ei ole kunnossa. Olivat supussa päivästä toiseen. Mies vaihtoi akvaarioon uutta vettä, kun ajatteli, että ravinteita puuttui. Tilanne vaan paheni tästä...
Sitten Isänpäivä vkonloppuna mieheni päätti tyhjätä koko akvaarion ja puhdistaa kaikki kivet ja muut kunnolla, kun taas ajatteli, että sillä tilanne korjaantuisi... vaan eipä korjaantunut. Saavit, jotka olivat eteisaulan lattialla alkoivat haista enemmän ja enemmän - vesi niissä samentui, vaikka pumput kierrättivät niissä vettä,kuten itse akvaariossakin. Sitten kalat alkoivat kuolla - kaikki yksitellen... haju vaan voimistui...
Toista yhtä pahaa hajua en osaa tällähetkellä mainita, mikä noista kuolevista koralleista ja kaloista lähti. Silmiä kirveli, kun tuli sisälle taloon ulkoa... Peli oli menetetty!
Itku tuli, kun sain viestin mieheltäni, että "tais tulla erään aikakauden päätös tänään". Hän oli kantanut kaikki kivet ja korallit takapihalle ja kalat olivat "päässeet uintimatkalle toiseen vesistöön". Mitään ei tuosta vanhasta kauniista koralliriutasta säästynyt... Tuli paha mieli miehen puolesta, joka uutterasti oli jaksanut hoitaa tuota riuttaa vuosi tolkulla. Ja nyt oli kaikki poissa....
Syytä tuohon katastrofiin ei koskaan oikein varmuudella saatu tietää. Vahvin epäilys oli kuitenkin vedenlaatu. Oli nimittäin ollut todella sateinen syksy ja pohjaveden pinta oli korkealla - saasteet liukenivat ympäristöstä vesistöön. Ja tuosta vesijohtovedestähän mieheni sekoitteli uutta vettä merisuolan kanssa akvaarioon. Ja korallit ovat todella herkkiä reagoimaan kaikkiin muutoksiin. Tuota seikkaa me pidimme suurimpana syynä tuohon tapahtumaan - muut seikat olivat kuten ennenkin.
Meni kuukausia - taisi olla jo vuosi 2012  kevät puolella pitkällä, kun mieheni teki päätöksen akvaarion suhteen; "kokeilen vielä kerran" hän tuumasi... ja niin alkoi homma alusta... ensin veden valmistus ja uusien "elävien kivien" hankkiminen oli edessä. Sitten pikkuhiljaa koralleja ja muutama kala... ja nyt - riutta on uudelleen kasvussa. Alussa meinasi olla ongelmana levä, mutta sinnikkyydellä mieheni sai sen talttumaan - puhdistusta ja puhdistusta, sekä muutama levää syövä kala - tilanne rauhoittui.
Nyt siis tilanne on ok.... normaali :)
Tätä on pakko kommentoida erikseen... mun mielestä tämä koralli muistuttaa pallokalaa :)
Tälläiseltä meriakvaario näyttää siis tänään... Toivottavasti säästymme tulevaisuudessa tuollaiselta katastrofilta - en usko, että miehelläni olisi enää voimia alkaa hommaa kolmatta kertaa...tai eipä sitä vannomaankaan voisi mennä... Sen verran vannoutunut meriakvaristi hän kuitenkin on :)

                                           - Sirpa -

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Upeita kaloja upeassa akvaariossa :)

Heleena kirjoitti...

Aivan uskomattoman upeaa!

Sirpa kirjoitti...

Kiitoksia paljon.... vien viestiä akvaarion hoitajalle :)

Käranån kirjoitti...

WAOW!! Jag visste inte att ni har ett nytt akvarium! Jag önskar och hoppas att ni får ha det kvar, det är väldigt vackert med alla fiskar och koraller!!
Hyvää viikonloppua!