Free background from VintageMadeForYou

keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Skräppäystä ja kirjansidontaa

Nyt on taas opittu uutta :) Kirjansidontaa...
Tein skräppyskurssilla pari albumia ihan itse A:sta alkaen.
Eli ensin 2mm:n "puupahvista" albumin kokoiset palat - kumpaankin kanteen kaksi kappaletta. Liimaus yhteen - väliin tuli vielä albumin kokoinen kartonginpala. Sitten kannet painon alle.
Kannen päällystyksen halusin tehdä kankaalla, joten kankaat piti "vahvistaa" ensin japaninpaperilla. Ohut japaninpaperi liimattiin yhteen kangaspalan kanssa - tarkasti poistettiin välistä ilmakuplat. Kuivaneet kannet ja vahvistettu kangas sitten liimattiin yhteen. Kannen nurjalle puolellle liimattiin vielä pala kartonkia peittämään kankaan käänteet. Nyt olikin sitten itse kannet valmiit. Ja taas painon alle...

Ruusukansinen ei ole vielä valmis, mutta iso albumi takana ja oik. edessä oleva pienempi ovat

Ne valmiit :)Albumin sivut tein tavallisesta kartongista - sivujen tuli olla hivenen pienemmät, kuin kannet olivat. Jos kansien mitat olivat vaikka 17 x 22,5 , niin sivut tulivat olla  32 (=16x2) x 21,5 - ja tämä pala taitettiin kahtia. Aina yhteen "sivunippuun" tuli kaksi tälläisen kokoista, keskeltä taitettua kartonginpalaa. Yhteen albumiin laitoin 10 nippua, eli 20 palasta.

Tässä kannen sisäpuoli - kankaan käänteet peitetty kartongilla

Sisälehdet - kaksi palaa sisäkkäin - näitä sitten n. 10 nippua

Tähän albumiin ajattelin laittaa ensin 3 vaaleaa, sitten 1 harmahtava, sitten 2 vaaleaa ja taas 1 harmahtava ja lopuksi 3 vaaleaa kartonkinippua  - yhteensä tulee 10 nippua

Sitten päästiinkin itse kirjansidontaan; hyvin kuivaneisiin kansiin ja sivulehtiin tehtiin naskalilla reijät ja vetoa kestävällä langalla (esim. kalalanka) ommeltiin osat yhteen. Ensin kannesta alkaen, sitten yksi sivu kerrallaan ja päättyen takakanteen. Minulle kirjansidontaa opettanut ope puhui "koptisidoksesta" - ja netistä löytyy tuohon sidokseen myös hyvät ohjeet.


Itse kirjansidonta oli hommassa mielestäni se vaikein osuus ja siihen varmasti olisi hyvä saada oikein "kädestä pitäen" opetusta - ainakin itse sitä tarvitsin :)

Kirjansidonnan ja tavallisen albumin lisäksi skräppikurssilla tehtiin myös muunlaisia albumeja. Tehtiin mm. tähtialbumi ja rasiaan laitettava albumi.

Itse skräppäykseen en ehtinyt oikein paneutua, kun aika meni näiden albumien valmistamiseen ja tekniikan opetteluun :)  Mutta eiköhän näihinkin aikanaan jotain sisältöä saada aikaiseksi....

3 kommenttia:

Sipi kirjoitti...

Oi kuinka upeita kirjoja! Tuo tähtialbumi näyttää hauskalta, sellaiseen en ole aiemmin törmännyt vaikka muutaman tavallisen kirjan olenkin sitonut :)

Sirpa kirjoitti...

Kiitos :) Tuo tähtialbumi olis ihana antaa esim. ristiäislahjaksi, tms. Tai rippilahjaksi kummilapselle - täyttäis sivut vaan kummilapsen lapsuus- ja nuoruuskuvilla... vähäkö sitä olis kiva sit aikuisempana katsella.

Enna kirjoitti...

Tosi kauniita kirjoja, voin vain kuvitella kuinka kova uurastus niiden tekemisessä oli! Hienot! :)