Free background from VintageMadeForYou

perjantai 9. syyskuuta 2011

Kreeta 27.8.- 3.9.2011Ja  tästä se matka alkoi.... Helsinki-Vantaan kentältä lauanatai iltapäivänä

Ja tämä sitten nosti meidät ylös korkeuksiin....


Koneen sisällä lämpötila sopiva, mutta koneen ulkopuolella -60 astetta 11 km:n korkeudella


Ja perille päästiin lauantai iltana n. klo. 20 aikoihin. Matkalaukut oli viety huoneisiin ja nyt oli tarkoitus käydä syömässä jotain iltapalaa :)

Ensimmäiset päivät kierreltiin Kalamakin kylää

Kukkia oli vielä kiitettävästi, vaikka Kreetallakin oli jo syksy alkamassa


Kiinanruusun kukkaloistoa
Kalamakin rantaa tavernan läpi kuvattuna


Kreetalla fiikuskin kasvaa puuksi 

Kaksi ensimmäistä päivää oli pohjoistuulta (joka ei kuitenkaan ollut kylmää tuulta), ja tuuli aiheutti mukavan aallokon. Plataniaksessa ja Agia Marinassa (jotka olivat naapurikyliä) oli tuolloin uintikielto meressä, mutta meidän rannassa uinti oli sallittu - varovaisuutta noudattaen tietysti
Pian mennään uimaan :)


Haniassa käytiin Venetsialaisessa satamassa. Siellä käytiin lasipohjaveneellä merellä seilaamassa.Venetsialaista satamaaEdelleen samalla satamalla

 

Vanha majakka oli aallonmurtajan päässäHuomaatko yhdennäköisyyttä? Ainakin pojat osaavat jo hyvin matkia isäänsä :)Hanian vanhankaupungin kauppahalli


Kauppahallin lihatiski herätti hämmästystäKauppahalli oli aikoinaan rakennettu ristin muotoonYksi päivä vietettiin Limnoupoliksen vesipuistossaHurjapäiset pojat laskivat hurjimmatkin mäet - äiti oli jo mummaantunut niin, että noi kaksi isointa jäi kyllä laskemattaNäkymää vesipuistostaJihuu, täältä tullaan :) Hanian vanhankaupungin kapeita katuja
Kalamakin rantatietä, joka meni meidän hotellin ohi
Yhtenä iltapäivänä kokeilimme golffaustaitojamme - arvatkaapas kuka voitti ;)
Kalamakin kaduilla paikallisten käsitöitä...Gyros ja tatzikki kastike oli maittavaaRannallakin tuli vähän loikoiltua


Hotellin uima-altaalla uitiin myös lähes päivittäin


Kahtena viimeisenä lomapäivänä vuokrasimme auton ja lähdimme ajelemaan saaren eteläpuolelle. Tiet olivat kapeita serpentiiniteitä - korvat menivät lukkoon tuon tuostakin, kun kiipeilimme ylös ja alas kapeilla teillä.


Maisemat olivat matkan arvoisia - kaikkea ei tosiaan näe hotellin nurkilta :)Topolian rotkon toiselle puolelle kulki tunneli, joka vei Agia Sofian tippukiviluolalle


Agia Sofian tippukiviluola. Luolan pohjalla oli kuulemma Turkkilaisten joukkohauta sotien ajalta :/
Luolassa oli myös pieni kirkko.
Tippukiviluolaan vei kiviportaat, jotka meinasivat siinä 30 asteen helteessä viedä todellakin kaikki mehut. Mutta takaisin tullessa pysähdyttiin portaiden alkupäässä olevaan tavernaan syömään ja juomaan  - ja taas jaksoi jatkaa matkaa. Odotellessa ruokia, saatiin nauttia huikeista näkymistä ja taivaalla lentelevistä korppikotkista.
Määränpää saavutettiin - Elafoniksen hiekkaranta, jota kutsutaan myös "Kreetan Malediiveiksi"


Veden ja hiekan rajamailla oli pientä kiveä ja pikkusimpukoita miljoonia


Valkoinen hiekkaranta ja turkoosi meri jatkui silminkantamattomiin


Elafoniksen pikkusaarelle pääsi kahlaamaan, ranta oli siinä todella matalaa. Mutta saaren toisella puolella meri syveni melko nopeasti.


NavigaattoriMaisemat olivat todella upeita

Kuvissa korkeuserot eivät näytä ollenkaan niin mahtavilta, kuin paikanpäällä, mutta parhaimmat muistothan jäävät mieliin ja sydämiin :)


Takaisinpäin matkasimme Kreetan länsireunaa pitkin ja ajoimme Kissamoksen kautta.

Kyllä oli jyrkkä pudotus :)


Ja missä on fetajuustoa, siellä on myös vuohia.
Vuohet kiipeilivät ketterästi vuoren rinteitä - niitä oli kaikkialla. Sirkkojen sirinän (mikä oli kyllä korvia huumaavaa) lisäksi usein kuulikin vuohen määkimistä ja kellojen kilinää.


Vuohien lisäksi näkyi myös lampaita...Tälläisten kymmenien pienten kylien läpi ajoimme


Päivän retken jälkeen olikin taas nälkä :)Agia Marinassa oli eräs taverna, jossa kävimme kahtena iltana syömässä. Paikka oli mukava - isäntäväki ystävällistä ja huumorintajuista.


Merenantimia lautasellinen - no ok... onhan siinä vähän perunaa ja vihanneksiakin :)

Viimeisenä lomapäivänä lähdettiin vielä ajamaan uudelleen saaren eteläpuolelle - tälläkertaa matkan päänä oli Samarian rotko, joka on Euroopan suurin rotko. 

Matkan varrella serpentiiniteiden varrella oli kyliä, jotka olivat rakennettu vuoren rinteille.


Yksi Kreetan tunnetuista tuotteista nahkatuotteiden, oliiviölyn ja fetan lisäksi on hunaja. Mehiläispesiä olikin pitkin vuorenrinteitä. Myös Kreetalainen pontikka Raki oli saaren erikoisuuksia.


Samarian rotkoa
Rotkoon emme lähteneet patikoimaan, koska aikaa ei ollut ja ei myöskään sopivia kenkiä patikointiin. Myös rotkon pohjalla oli kuulemma näännyttävän kuumaa - rotko olikin kuulemma paras retkeilykohde aikaisin keväällä.


Mutkaisia teitä...
Kaktuksen hedelmiä myytiin myös kauppahallissa. Jälkeenpäin harmitti, kun ei tullut ostettua ja maistettua noita hedelmiä .


Vähän rehevääkin maastoa matkan varrelta löytyi...


Kreetalla on kaksi järveä, joista toinen Lake Agia on lähellä Hanian kaupunkia


Palmuja - I love it!


Haniassa käytiin vielä viimeisen kerran tekemässä tuliaisostoksia, ennekuin lähdetiin takaisin kotiin


Karkkikauppa :)


Kreetalainen koissu ja sen koppi 


Oliiviöljystä tehtyjä voiteita - näitä oli joka nurkan takana...


Tässä on meidän tuleva kakkoskoti ;) Remppakohde nro. 2


Vielä viimeiset polskimiset hotellin uima-altaalla. Tämän jälkeen pitikin etsiä matkalaukuista farkut ja takki päälle ja jättää jäähyväiset ihanalle Kreetalle, mukavalle (ehkä parhaalle tähän mennessä) hotellille ja lämpimälle uima-altaalle - ja kotimatka alkoi.....
Viikko Kreetalla meni nopeasti. Olisihan siellä viettänyt vielä vaikka toisenkin viikon :).  Lämmintä piisasi 32 - 24 asteen välillä, aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta - lomasää oli mitä parhain.
Kreetasta jäi hyvät muistot.
Jos negatiivista Kreetasta pitää sanoa, tulee mieleen kalliit hinnat. Nelihenkinen perhe kun meni syömään, ei 50 € ollut raha, eikä mikään.
Mutta muuten Kreetaa voin kyllä lämpimästi suositella matkakohteeksi :)


Ei kommentteja: